Бойовий Гопак — козацьке мистецтво бою — в Чернівцях

*** Бойовий Гопак в Чернівцях - українське мистецтво бою ***

Відродження традицій

Україна багата на таланти, особливо славиться Гопаком. Мало хто з нас знає про цей дивовижний танець в якому поєднуються майстерність, гармонійність та містичність виконання. На сьогоднішній день історія Бойового Гопака є призабута віками, але треба відновити її.

Засновником і Верховним Учителем Бойового Гопака є Володимир Степанович Пилат, який присвятив своє життя прекрасному мистецтву й показав його величний статус. Його учні й прихильники продовжують традиційно займатись цим мистецтвом, навчаючи інших.

У Чернівцях існує школа Бойового Гопака в якій займаються як дівчата так і хлопці. Іван Тадейович Підгурський є ініціатором занять. Він зумів показати чернівецькій молоді красу і велич бойового мистецтва. Приємно, що кожен має змогу навчитись володіти цими нелегкими рухами.

~~~

Поспілкувавшись з викладачем школи Бойового Гопака Іваном Підгурським – довідалась, що школа в нашому місті існує з вересня 2008 року.

– Іване Тадейовичу, чого прагнете навчити своїх учнів?
– В першу чергу терпіння, патріотизму та людяності. Навчання тривале і щоб навчитись володіти рухами, потрібна кропітка праця та чимало зусиль, так як, існує сім рівнів майстерності: жовтяк, сокіл, яструб, джура, козак, характерник та волхв. З першого по третій рівні є учнівськими, четвертий – перехідний від учнівського до мистецького, решта три – мистецькі. Не кожен з вихованців може досягти високого рівня, бо шлях успіху надзвичайно важкий і довгий.

– Скільки учнів у вас навчається та чи існує вікове обмеження?
– На даний час понад двадцять. Ходять як хлопці так і дівчата. Вікового обмеження, як такого, не існує, але є молодша і старша групи.
Побачивши учнів Бойового Гопака одразу помітно завзятість і щирість в їх очах. Дівчата, попри свою жіночість, вправно справляються із завданнями і досягають не меншого успіху від хлопців. Одразу виникає питання, як дивляться на їх захоплення однолітки?

– В кожного є свої інтереси й захоплення. Мої однолітки не розуміють мене в цьому питанні , – говорить Олена, – мені це подобається і цього досить. Бойовий Гопак дозволяє бути впевненою в собі. Він виховує і формує особистість.
– В мене, схожа думка. Мене цікавить історія, виховання та традиції українського народу. Це мистецтво робить сильнішим людину, – розповідає Іванка.

– А от ти, Олеже, яку мету ставиш перед собою займаючись Бойовим Гопаком?
– Духовне та тілесне самовдосконалення, пізнання свого – рідного, а не китайського чи бразильського бойового мистецтва!!!

– В майбутньому якого рівня майстерності прагнеш досягнути?
– Звісно, найвищого – волхв! Адже зупинятися на чомусь я не хочу, а прагну пройти весь шлях воїна до кінця!

Микола Проданчук,

Бойовий Гопак в Чернівцях – українське мистецтво бою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.