««« 4 напрямки, 7 рівнів майстерності та 5 видів змагів у Бойовому Гопаку »»»

Чотири напрямки, сім рівнів майстерності та п’ять різновидів змагів у Бойовому Гопаку

Напрямки розвитку особистості у Бойовому Гопаку

Бойовий Гопак – це система гармонійного розвитку особистості. Це бойове мистецтво, яке передбачає, окрім спортивної підготовки, ще й володіння традиційною зброєю, обов’язково спів, гру на музичних інструментах, ораторське мистецтво, написання віршів, вивчення кількох мов. Особлива увага приділяється розвитку розумових та духовних якостей особистості. Усі зусилля скеровуються на відродження типу воїна, який був в Україні за Козацької доби. З літописних джерел відомо, що Іван Сірко та Іван Мазепа знали по кілька мов, Богдан Хмельницький знав їх більше десятка. Запорожці писали вірші та музичні твори про Силу, Дух і Славу українського народу та його відважних лицарів – козаків. Багато покалічених, осліплених в боях чи від знущань ворога козаків ставали кобзарями та далі продовжували активне духовне життя. Вони йшли в народ і піснями, думами та просто словом чи мелодіями продовжували боротися з агресорами за свою рідну культуру.

В Бойовому Гопаку є чотири напрямки розвитку людини: оздоровчий, фольклорно-мистецький, спортивний і бойовий.

1. Оздоровчий напрямок – ідеально підходить людям із вадами здоров’я, які шукають шляхи для гармонійного розвитку тіла, розуму і духу. Оздоровчим Гопаком займаються люди похилого віку, які в силу своїх вікових особливостей не можуть активно навантажувати своє тіло.

2. Фольклорно-мистецький напрямок – орієнтований на творчі особистості, що прагнуть максимально проявити свої здібності, беручи участь у фестивалях, презентаціях та інших показових програмах в Україні та за її межами. Фольклорно-мистецький Гопак приваблює молодь, яка любить зніматися в кіно і мріє стати актором. Прогресивна гопаківська молодь мріє створити театр-студію «Гопак», поставити кільканадцять лицарських опер і виїхати на гастролі до високорозвинутих країн Світу.

3. Спортивний напрямок розрахований на активних і наполегливих людей, які через утвердження Бойового Гопака на українських та міжнародних міжстильових змаганнях прагнуть утвердити славу українського лицарства, відродити козацьку завзятість, правдоборчий дух та лицарське благородство. Спортивний Гопак дає можливість порівняти та випробувати українське бойове мистецтво в між стильових змагах та універсальних боях у восьмикутнику.

4. Бойовий напрямок окреслює шлях українського лицаря, який визначився, крокує шляхом захисника Вітчизни, жертовно служить Україні та сприяє утвердженню Правди й Добра. Він гармонійно розвинув в собі три фактори сили: духу, розуму і тіла та скеровує свою діяльність на утвердження рівності, братерства, миру і ладу в ім’я процвітання нашої Держави. Цей напрямок передбачає володіння різними видами зброї, а також енергетичними практиками, відкриттям надсприйняття та надможливостей, трансцендентальною медитацією (Дхьяна), та практикою вищих станів свідомості (Самадхі / Саматхі).

~~~

Бойовий Гопак давно перейшов будь-які політичні рамки. Зараз ним займаються представники різних партій, релігій, світоглядів. Від самого початку він був організований на загальнодержавницькій позиції та розвивався як національний вид спорту.

Бойовий Гопак відповідає найвищим світовим стандартам і максимально пристосований до вимог сучасності.

~~~

У Бойовому Гопаку відпрацьована навчально-виховна система, в якій утверджено сім рівнів майстерності.

Перші три рівні майстерності учнівські: «Жовтяк», «Сокіл» і «Яструб» (які відповідають III, II та I спортивним розрядам єдиної кваліфікаційної системи України),

• проміжний – «Джура» (відповідає кандидату в майстри спорту єдиної кваліфікаційної системи України) та

• мистецькі – «Козак», «Характерник» і «Волхв» (відповідають званням майстер спорту, майстер спорту міжнародного класу та заслужений майстер спорту).

«Волхв» є найвищим ступенем, де відбувається перехід від чистої фізичної роботи в площину розумової боротьби, духовної та енергетичних практик.

~~~

В Бойовому Гопаку затверджено п’ять різновидів змагів: «Однотан», «Тан-Двобій», «Забава», «Борня», «Герць».

«Однотан» – це соло-композиція в музичному супроводі з демонстрацією техніки Бойового Гопака.

«Тан-двобій» – попередньо вивчена показова програма з технічних елементів Бойового Гопака, яка виконується одночасно двома змагунами, що імітують двобій у музичному супроводі.

«Забава» – різновид двобою з обмеженим дотиком. Головним завданням «Забави» є засвоєння технічних елементів Бойового Гопака та вміння входити в бій і виходити із бойової дистанції.

«Борня» – різновид двобою з легким дотиком. В «Борні» дозволена серійна робота на середній та дальній дистанції.

«Герць» – різновид двобою із повноцінним дотиком. У «Герці» передбачено кільканадцять видів дотику, які регламентуються правилами змагань відповідно до сучасних міжнародних аналогічних бойових систем – міжстильового та універсального бою.

~~~